Amning

Mama Mia Amningsmottagning

På Mama Mias amningsmottagning i Stockholm får du rådgivning och stöd kring amning. Barnmorskorna som arbetar på mottagningen är specialister inom amning och har som målsättning att hjälpa er att nå era amningsmål. Besöket på amningsmottagningen är helt kostnadsfritt. Du behöver inte gå på någon av Mama Mias mottagningar för att besöka oss. Klicka här för mer information och kontaktuppgifter.

Ni kan även träffa oss digitalt via vår app Mama Mia Hemma där du möter amningsspecialister i ett videobesök. Vi tar även emot gravida och partners för förberedande amningssamtal. Besöket är helt kostnadsfritt. Ladda ned appen här.

Varmt välkommen!


AMSAK Amningsmottagning

Amsak amningsmottagning är en projektverksamhet finansierat med regeringsmedel.
Mama Mia Söder är projektägare och Ann Tiits är vår projektledare. Projektet pågår till och med februari 2022.

Verksamheten bemannas idag med 12 stycken barnmorskor som alternerar på våra två mottagningar. Vi som arbetar på mottagningen är specialister på amning och har en lång erfarenheter av olika typer av amningsproblem.

Ann Tiits
Projektledare AMSAK amningsmottagning
ann.tiits@mamamia.se
073-3592073

https://www.amsak-amningsmottagning.se


Mama Mia Amningskurs

Amningskurs ledd av Ann Tiits som arbetar som amningsexpert på AMSAK Amningsmottagning.

Text till blivande föräldrar om amning att läsa innan födseln.
Läs texten här
Skriven av Ann Tiits


Till blivande föräldrar!

Information från Karolinska Universitetssjukhuset. Oavsett var du/ni kommer att föda så är denna information användbar och inte specifik för Karolinska.

Under rådande situation på sjukhusen är det extra viktigt att underlätta informationsöverföringen och skapa delaktighet hos er föräldrar, speciellt då vårdtiderna är kortare än vanligt.

Oavsett var du/ni kommer att föda så är denna information användbar och inte specifik för Karolinska.

Informationen går att översätta till olika språk med hjälp av Google Translate, se uppe i högra hörnet när ni är inne på hemsidan, klicka på translate och välj sedan språk i “rullgardinen.” Vi kan inte garantera att översättningen till andra språk är perfekt men förhoppningsvis kan den ändå vara till hjälp.


Dags att föda – de första två timmarna efter födseln
Här kan ni bland annat läsa om varför hud-mot-hudkontakt de första timmarna är så viktigt för barnet, om det nyfödda barnets kompetens och om de 9 stadierna som ingår i barnets instinktiva beteende.

För den nya familjen – tre olika avsnitt
Många föräldrar upplever att informationen här till stor hjälp den första dagen/dygnen efter förlossningen. Vi rekommenderar att du/ni börjar bekanta er med den så snart som möjligt.

1. Barnets första vecka – här kan ni läsa om vård av det nyfödda barnet, se filmer om t.ex. bad av nyfödd, hur man rengör naveln, hur en barnläkarundersökning går till och mycket mer.
2. Mamma efter förlossningen – information om fysiologin kring den nyblivna mammans kropp, hur man kan må fysiskt och psykiskt, se även en film om bäckenbottenträning eller läs om vård efter kejsarsnitt.
3. Amning råd och tips – här finns bland annat information om amningsstarten, att tänka på som underlättar amningen och förebygger amningsproblem.

https://www.karolinska.se/for-patienter/graviditet-och-forlossning/


Tips och råd för att underlätta Amningsstarten och minska oro kring amningen.

Om amning inte är aktuellt så säg till personalen så får du annan skriftlig information än den nedan som endast handlar om amning.

Tidig bröstmjölksstimulering och att mjölka ur för hand – ibland händer det att barnet inte suger inom de första timmarna efter födseln och/eller att barnet behöver lite extra näring/råmjölk. Då kan man genom att stimulera brösten få igång mjölkmängden snabbt och ge den till barnet som extra näring. Alla förlossningskliniker har inte detta ”kit” som beskrivs i informationen men det är inget som hindrar att man ändå stimulerar brösten tidigt vilket uppmuntras på alla förlossningskliniker om barnet inte suger första timmarna – se här en animerad film om hur man gör! Obs här går det att välja text med några olika språk.

https://www.karolinska.se/for-patienter/graviditet-och-forlossning/for-den-nya-familjen/amning-rad-och-tips/kolostrumkit—en-hjalp-att-starta-upp-mjolkproduktionen/

https://www.karolinska.se/for-patienter/graviditet-och-forlossning/for-den-nya-familjen/amning-rad-och-tips/brostmjolksstimulering-urmjolkning-for-hand/


5 punkter som underlättar amning och minskar amningsproblem – på vissa sjukhus kallar personalen de 5 punkterna för Amningsstatus

OBS! Titta även på den fantastiska filmen ”Breastfeeding attachment” så kommer många av era funderingar och frågor kring amning att bli besvarade!

https://www.karolinska.se/for-patienter/graviditet-och-forlossning/for-den-nya-familjen/amning-rad-och-tips/amningsstatus/


“Att tänka på när barnet får extra ersättning” – om ditt barn är i behov av extra formula/mjölkersättning utöver amning och tillmatning med råmjölk så kan du läsa här vad som är viktigt att veta och att tänka på. Det vanligaste är att barnet tillmatas med kopp, se här en film om hur man matar en nyfödd med en kopp.

https://www.karolinska.se/for-patienter/graviditet-och-forlossning/for-den-nya-familjen/amning-rad-och-tips/att-tanka-pa-nar-barnet-far-extra-mjolkersattning-formula/


Koppmatning – text och film

https://www.karolinska.se/for-patienter/graviditet-och-forlossning/for-den-nya-familjen/barnets-forsta-vecka/koppmatning/